Krevende Skogsfugljakt

p9180011.jpgEn liten avdeling jegere - inkludert noen instruktører fra Storviltskolen - dro i helgen til de dype skoger på Hedmarken.

Den planlagte rypejakta på Hardangervidda ble avblåst pga urovekkende værvarsel. Det var en klok beslutning. Senere hørte vi på nyhetene at Haukeli var stengt pga snøstorm!

Været skulle likevel bli en utfordring denne helgen. 

Fredag ettermiddag startet bra. Fint vær, passe vind og fuglesituasjoner fra første stund. Bare 50 meters gange fra bilen tar hunden stand. Jegerne står litt kjælkete til inne i tett bjørkekratt og all bevegelsen i dette buskaset blir tydligvis for mye for fuglen. Den letter. Forbauselsen er stor når vi ser at det er et stort rypekull vi har fått på vingene. Vi er på 600 meters høyde og biotopen er typisk skogsfugl. Vi traff på flere slike ryper denne helgen og de var store og oppførte seg som skogsfugl. Vi får flere situasjoner denne kvelden og det var nok noen jegere som skulle ønske at de hade tilbrakt noen flere timer på skytebanen. Hunden gikk bra, men fuglene var ganske skjære. Det siste skulle vise seg å forandre seg til det værre.

Lørdag ble det langtur. Det er fint vær, men det blåser kraftig. Vi gikk langt inn i de dype skoger. Vi går timesvis i perfekte biotoper for både orrfugl og tiur, men vi ser bare en tiur. Den letter på 50 meters hold. Flere blindstander på hunden øker vår gryende mistanke om at det faktisk er mere fugl her enn det vi ser. Det er stor sannsynlighet for at vi jager fuglen forrran oss. At de tar til vingene før vi har sjans til å hverken høre eller se dem. Igjen støter vi på et rypekull mitt i skogen, men også disse er skjære.

p9160004.jpg
Ikke akkurat perfekte forhold
Søndag våknet vi opp til vinter. Snøen lavet ned. Vi så flere skogsfugl langs veien mens vi kjører til utgangspunktet for dagens marsj, men når vi begynner å gå ser vi ingenting. Absolutt ingenting. Ikke en gang på de sikre plassene. Etter et par timer bestemmer vi oss for å spare kreftene til neste dag.

p9150003.jpgMandag er det strålende vær på morgenen. Det blåser etterhvert kraftig opp, men solen skinner. Vi går og går - og går og går. Perfekte biotoper, men ingen fugl. flere blindstander øker igjen vår mistanke om at fuglene er veldig vare. Vi får kun et par observasjoner på 6 timers gange. Ingen skuddsjanser. På veien hjem ser vi litt mer fugl og det byr seg noen sjanser, men resultatet er allikevel magert i forhold til innsatsen.

Tirsdag blir det en kort økt før hyta skal ryddes. Vi velger et sikker område - og nå ser vi faktisk ganske bra med fugl. Problemet er bare at vi ser dem på lang avstand. Noen skuddsjanser får vi, men resultatet blir allikevel magert.

Skogsfugljakt er vanskelig i utgangspunktet. Kanskje en av de vanskeligste jaktformer vi har. Når du i tillegg får været i mot deg og fuglen ikke trykker - kan du ikke regne med å fylle fryseren. Du kan imidlertid regne med masse frisk luft og god trim :-)