Skytesimulator - Bli en bedre hagleskytter

det_er3Alle som har vært på rypejakt i år - eller andre år for den saks skyld - har vel opplevd at det ikke alltid er like lett å treffe dise fjærkreene. Noen har problemer med sideskudd andre har problemer med fraflygere. Ja, noe har sågar problemer med å treffe i det hele tatt.

Når du bommer - har du ikke da ofte lurt på om du traff over, under, til høyre eller til venstre? Det har i hvertfall undertegnede. Nå finnes det heldigvis en mulighet til å finne ut dette. Hos Grimstad Jakt og Fiske finner de en helt utrolig skytesimulator som gir deg nøyaktig svar.

 

 

Jeg har hatt hagla mi i over ti år, men har vel aldri vært 100% fortrolig med den. Jeg har vært hos flere instruktører og våpenforretninger og fått tilpasset, lagt til litt her og trukket fra litt der. Likevel har jeg og hagle liksom aldri blitt bestevenner. Jeg vet at jeg kan skyte bra så når jeg hadde noen dårlige serier på skytebanen så hadde jeg alltids hagla å skylde på. Mitt problem har kanskje vært litt motsatt av mange andre; jeg treffer på de vanskelige skuddene og bommer på de lette. Sideskudd på fjellrype i full flukt går greit. Enkle skudd for hund i stand på lirype...... Bom!

Det var derfor med store forhåpninger jeg prøvde skytesimulatoren i forbindelse med rypejakta. Og jeg ble ikke skuffet. Jeg hadde en mistanke om at jeg skøt for høyt på enkle fraflygere. Min egen teori var at jeg ikke fikk kinnet godt nok ned på kolben, men det stemte egentlig ikke helt i forhold til at jeg traff på sideflygere.Og teorien viste seg å være riv ruskende gal: jeg skøt for lavt! Gang på gang viste dataskjermen meg den brutale sannhet. Skuddene satt alt for lavt. Og forklaringen???? Ikke noe galt med anlegg eller svingteknikk. Det satt som det skulle. Riktignok var anlegget mitt mot kolben ikke helt perfekt, men det skulle ha gitt motsatt virkning - nemlig for høyt treffpunkt. Feilen var ganske enkelt at jeg trakk av for tidlig. Jeg måtte gå i tenkeboksen og tenke nøye igjennom hva som var galt. Og erkjennelsen kom - Jeg ville se rypa over kornet......... Den enkle erkjennelsen - og jeg kunne begynne å jobbe med saken: Fortsett svingen gjennom rypa - til rypa blir borte - så avtrekk! Antall treff begynte å øke dramatisk.

Men gammel vane vond å vende - så det var med stor spenning jeg tok med meg hunden ut på jakt senere på dagen. Første stand bød på en typisk bom-situasjon. En fraflyver som lettet på tre meters hold. Og jada, det ble bom på første skuddet - men nå tok jeg meg i feilen med en gang - startet svingen på nytt - lot rypa bli borte under hagleløpet - avtrekk - fall.

Jeg og hagla mi har fått en ny vår - eller skal vi si høst. Vi har blitt venner! En  stor takk til Grimstad Jakt & Fiske for utrolig konstruktiv, lærerik og inspirerende instruksjon. Skytesimulatoren kan anbefales til alle som ønsker å bli venn med hagla si!
Martin Johnsen, Instruktør, Storviltskolen